De walvis
Vervuiling van de oceanen
Awareness Art is een initiatief van de Stichting Groei en Bloei. Wij zijn een jonge stichting die alles op eigen kracht doet. Elke donatie om ons werk te steunen is meer dan welkom. Bedankt!
De Walvis heeft last van de mens om verschillende redenen. Ondanks dat de jacht op walvissen de afgelopen eeuwen flink verminderd is, wordt er nog steeds op walvis gejaagd. Sterker nog, afgelopen zomer kondigde Japan aan om jacht op de grootste zoogdieren weer te openen. Behalve door directe jacht sterven veel walvissen als bijvangst in de netten van vissers.
Plastic in de oceanen
Maar de walvis heeft nog een ander groot probleem. Dit sculptuur van Tim Boin staat symbool voor een bedreiging die misschien niet meteen zichtbaar is, maar daarom niet minder dreigend: de vervuiling van oceanen. Afgelopen jaren kwamen veel aangespoelde walvissen langs in de media. Vaak hadden ze zulke grote hoeveelheden plastic in hun maag, waardoor ze geen voedsel meer konden verteren.
Dit soort incidenten vinden steeds vaker plaats en zijn een serieuze indicatie voor de omvang van het probleem met afval in de oceanen. Walvissen zijn niet de enige wezens die gevaar lopen. Vervuiling is dodelijk voor het leeuwendeel van het leven in de oceanen.
Vervuiling vindt op tal van manieren plaats. Zeewater wordt op grote schaal vervuild en die vervuiling komt in verschillende vormen. De meest zichtbare vorm hiervan is afval. Bijna al het afval dat niet op een juiste manier verwerkt wordt komt uiteindelijk de oceaan terecht. Vooral het afval dat langzaam vergaat, zoals bijvoorbeeld plastic heeft een grote invloed op de gezondheid van onze zeeën. De meest zichtbare vorm van vervuiling is de zogenaamde Plastic Soep. Zeeën en oceanen stromen in ringvormige bewegingen en voeren afval met zich mee. Daarom zijn er plekken in de oceanen waar (voornamelijk plastic) afval zich concentreert. Dit geeft een enorme wolk van plastic deze plekken, die zich zowel over de diepte als de breedte van enorme oppervlakten beslaan. De bekendste en de grootste hiervan is de Great Pacific Garbage Patch. Onderzoekers schatten dat deze ‘afvalsoep’ zo groot is, dat Frankrijk er qua oppervlakte drie keer in past.
Vedere problemen
Maar onze zeeën worden niet alleen vervuild door plastic. Schade is er ook door rioleringen, onverantwoorde kweekvis, olie, chemische vervuiling en afval in de vorm van pesticiden en kunstmest na gebruik in de landbouw. Tot vijftig jaar geleden werd ervanuit gegaan dat de oceaan zo groot was dat het dumpen van afval en chemische stoffen niet veel kwaad kon. Inmiddels weten we beter en zijn er wetten om de oceaan te beschermen. Dit neemt helaas niet weg dat de concentratie van afval in de oceanen elke dag groter wordt.