De ijsbeer
Opwarming van het aardoppervlak
Awareness Art is een initiatief van de Stichting Groei en Bloei. Wij zijn een jonge stichting die alles op eigen kracht doet. Elke donatie om ons werk te steunen is meer dan welkom. Bedankt!
De grootste bedreiging voor de ijsbeer is klimaatverandering. Door temperatuurstijging smelt namelijk het zee-ijs in rap tempo. In dit tempo zal binnen één generatie het grootste deel van de Noordpool ’s zomers ijsvrij zijn. Ondanks dat ijsberen goede zwemmers zijn, redden zij het natuurlijk niet om zonder ijs te overleven op de Noordpool.
Jaar na jaar worden er onheilspellende warmterecords gebroken. De strijd tegen klimaatverandering draait in een hogere versnelling, maar schiet nog tekort. Met de huidige internationale klimaatplannen gaan we richting een wereldwijde opwarming van 3,2°C. Een dergelijke temperatuurstijging heeft grote gevolgen voor mens en natuur.
De stijging van de temperatuur
De temperatuur stijgt sinds 1950 overal ter wereld in een tempo dat de mensheid nog nooit eerder heeft meegemaakt. De destructieve effecten van deze verandering in het klimaat zijn overal waarneembaar. In 2013 kwam het internationale panel over klimaatverandering van de Verenigde Naties (International Panel on Climate Change) met een gezamelijke conclusie; de meest prominente reden voor de ramp die zich in snel tempo aan het voltrekken is, is menselijk ingrijpen.
De verschillende effecten van de opwarming van de aarde zijn al langere tijd zichtbaar voor wetenschappers. Behalve dat het aardoppervlak op globaal niveau opwarmt, is het klimaat overal ter wereld ook steeds moeilijker te voorspellen. De grootste voorspelde effecten van de opwarming zijn wereldwijd al zichtbaar.
Eeuwenoude gletsjers krimpen en zee-ijs verdwijnt in rap tempo. De ijsbeer is een van de dieren die leeft in de gebieden waar de effecten van de opwarming van het aardoppervlak als eerste duidelijk zichtbaar zijn; de noordpool. Hierdoor is het voor ijsberen steeds moeilijker om aan eten te komen. Maar de bedreiging van de ijsbeer is lang niet het enige probleem dat de opwarming van de aarde met zich meebrengt.
De effecten van klimaatverandering
NASA voorspelde na onderzoek de grootste effecten van klimaatverandering. Neerslagpatronen zullen in grote mate veranderen; waardoor sommige delen van de aarde grote problemen krijgen met overmatig neerslag, terwijl andere delen gevaar lopen volledig uit te drogen. Ook zullen de seizoenen veranderen wat natuurlijke ecosystemen en wereldwijde landbouw kan treffen. Het zeeniveau is verwacht tussen de 30 en 120 cm exponentieel te stijgen in de komende 50 jaar. Dit bovenop de 20 cm verhoging die sinds 1880 is waargenomen.
Omdat de temperaturen omhoog gaan, warmt de oceaan op. Behalve dat deze stijging de ecosystemen in het water beïnvloed, versnellen de warmere oceanen ook het smelten van land- en arctisch ijs. Zelfs als we de meest conservatieve berekeningen volgen, als niks veranderd, zal de Arctische Oceaan volledig ijsvrij zijn voor 2050. De CO2 die ligt opgeslagen in dit eeuwenoude ijs zal hiermee ook vrijkomen, waardoor het verwarmingsproces nog harder zal gaan.
Het is daarom van essentieel belang met zijn allen aan de slag te gaan om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Niet alleen voor de ijsbeer, maar voor ons allemaal.